Puur Dans

'Beweging vanuit het hart'

Er is in Coronatijd een prachtige dansfilm gemaakt voor allen die in deze tijd wat extra liefde en steun konden/kunnen gebruiken, zie: 

https://www.youtube.com/watch?v=-bD4aoF217Q&t=9s 


ZOMERWORKSHOPS augustus 2020 ('Coronaproof') -->

Ook deze zomer hoef je niet stil te zitten en kun je bij Puur Dans weer verschillende fijne Zomer-dansworkshops komen volgen. In de maand augustus is er voor ieder wat wils.


Check het rooster en Programma hieronder en geef je gauw op door een mailtje te sturen naar puurdans@outlook.com

ROOSTER:

dinsdag 11 augustus: Dansimprovisatie
donderdag 13 augustus: Moderne Dans
dinsdag 18 augustus: Afrikaanse Dans
donderdag 20 augustus: Dansimprovisatie
dinsdag 25 augustus: Moderne Dans
donderdag 27 augustus: Afrikaanse Dans

Locatie: Papenhulst 24 Den Bosch
Kosten: 20 euro per workshop (via tikkie na de workshop)

Voor: volwassenen (geen ervaring vereist)

Door: Maaike Ebben


Puur Dans Weekend Retraite: vrijdag 25 t/m maandag 28 september 2020

Van vrijdag 25 t/m maandag 28 september organiseert Puur Dans een lange Weekend retraite in Lanye, net over de grens in België. We overnachten op een prachtige, sfeervolle locatie aan de Maas; een ruim woonhuis waar je je direct thuis voelt. In deze retraite wordt Meditatie, Yoga en Puur Dans aangeboden; elke dag begint met meditatie, daarna volgt een yogales en in de namiddag is er een lange dansles. Deze 3 facetten vullen elkaar op inspirerende wijze aan zo bleek in eerdere edities. In dit weekend kun je even helemaal tot rust komen, leer je jezelf op nieuwe wijze kennen en maak je dieper contact met de stilte in jezelf en de zeggingskracht van het lichaam. Ook leer je op nieuwe, inspirerende wijze contact maken met anderen. Het belooft werkelijk een prachtig weekend te worden, gevuld met stilte, rust, ontspanning, yoga, meditatie, dans, lekker eten en krachtige saamhorigheid. Je bent er echt even helemaal uit, een groot cadeau aan jezelf dus... 

Je kunt je t/m 30 augustus 2020 aanmelden voor deze bijzondere ervaring door een mailtje te sturen naar puurdans@outlook.com Meer info volgt dan per mail.


Puur Dans Improvisatie voor jong(vanaf 18) en 'oud'(50+)

In deze dansvorm vertrek je vanuit dat wat in je leeft in het moment. Dit kan dus steeds weer anders zijn. Je geeft als het ware het lichaam toestemming om even geheel de leiding over te nemen van het hoofd. Het zonder oordeel (dus geen fout, goed, mooi of lelijk) en zonder verwachting omarmen wat er ontstaat aan gedachten/emotie/beleving en de uitnodiging en vrijheid krijgen om dat impulsief te mogen uiten in dans en beweging en ook te delen met anderen. Dat is wat in deze les stap voor stap wordt geleerd en gestimuleerd. Je wordt niet aan je lot overgelaten, je wordt juist stap voor stap en op zeer speelse, laagdrempelige wijze (soms letterlijk) aan de hand meegenomen op reis om wellicht steeds wat meer het overbodige los te laten en je open te stellen voor eventuele nieuwe ervaringen en ontmoetingen. Ieder heeft hierin zijn of haar eigen proces. 

Dansplezier, inspirerende en zeer diverse muziek, onderzoek en saamhorigheid is terugkerend recept in deze les!.

Soms werken we vanuit een externe inspiratiebron in deze les zoals bijvoorbeeld een beeld,  kunstwerk , tekst of muziek. We werken veel samen, dus het openstaan (in je eigen tempo) voor anderen en delen (op jouw manier) is belangrijk en o zo fijn!

Men wordt soms wat afgeschrikt door het vrije karakter van deze les: maar het is, zo blijkt vaak later, juist een vrijheid: JOUW dans te mogen dansen, de zaligheid van HELEMAAL je pure zelf mogen zijn, juist als je danst, is werkelijk heerlijk!! 

Meer in verbinding komen met jezelf en anderen via reactieve beweging blijkt werkelijk prachtig te zijn enorm waardevol...

Citaat van 1 van de leerlingen:" ik deel hier soms nog meer dan ik thuis doe?" 

Momenteel is er een vaste groep op woensdagochtend en 1 op zaterdagochtend, beiden om 10:00 uur. Ook is er eens per maand op zondagmiddag om 12:00 uur een 2 uur durende workshop Puur Dans Improvisatie waar je je voor op kunt geven. Zie rooster hieronder

 

  • IMG_8480

Moderne Dans:

Moderne Dans is een dansvorm die zijn oorsprong heeft in de KLassieke Dans.

In deze les werken we met vaste patronen en choreografieën en veelal vanuit zeer inspirerende muziek. Wederom staat de beleving van de dans bovenaan. Er is ruimte om op je eigen wijze de choreografie te benaderen en uit te voeren, maar altijd bewegen we heerlijk groot, ruimtelijk en volledig. In deze les is, i.t.t. tot de Authentic dansles van hierboven, meer aandacht voor de techniek en de uitvoering, het passenmateriaal van de dans. 

Maar in deze les geldt zeker ook: "voel wat je doet, en GA!!" Deel je enthousiasme!

Citaat van 1 van de leerlingen:

"Ze zeggen wel eens 'je moet naar een sportschool' als je een echt pittige work-out wilt, maar man, deze les is net zo pittig! Al dan niet intensiever!!?" Momenteel is er een Moderne dansgroep op zondagochtend om 10:00 uur. Schroom niet om eens een proefles te komen volgen.

  • mvdberk.modernedansgroep1.7


 

Workshops:

 Er zijn diverse workshops te volgen bij Puur Dans:

- De Maandelijks terugkerende Puur Dans Improvisatie Workshops op zondag van 12:00 tot 14:00 uur. Voor iedereen toegankelijk.

- Workshops voor ouderen met Dementie in Zorgcentra: op aanvraag   

- De workshops die elk jaar terugkeren bij Puur Dans zijn de zomerworkshops in Augustus. Zo hoef je tijdens de zomerstop niet stil te zitten. zie het rooster hierboven.

- De op maat gemaakte workshops Dansexpressie voor moeder(of vader) en kind: gewoon voor de fun met z'n tweeën, of juist om dichter tot elkaar te komen via laagdrempelige dansexpressie oefeningen. (neem contact op voor meer info over deze specifieke workshop)

- Heeft u een idee of vraag voor een specifieke workshop, neem contact op per mail of via het contactformulier.


Coaching op maat:

Ook kun je bij Puur Dans terecht voor individuele coaching. Deze verdiepende sessies worden volledig afgestemd op de persoon en evt hulpvraag. Via het lichaam en de authentieke reactie en impuls van het lichaam in het moment leer je terug te gaan naar je eigen kracht en pure zelf, Leer je jezelf op een nieuwe manier kennen en uiten.

We starten met een kennismaking, een uitwisseling waarin je rustig kunt vertellen en uiteen kunt zetten waarom je denkt baat te hebben bij fysieke coaching/lichaamswerk. Het kan bijv. zijn dat je een moeilijke tijd hebt gehad, wat onzeker bent (geworden), je geblokkeerd voelt in het contact met anderen in je leven en jezelf, of er zijn andere zaken op je pad gekomen waardoor je wat vast zit in hoofd en/of lichaam en je weer meer connectie met jezelf wilt voelen. Wellicht heb je een burn out (gehad), of kamp je met traumatische ervaringen/herinneringen.

Ook kan het zijn dat je jezelf een coaching sessie cadeau wilt doen; gewoon om even wat aandacht aan jezelf te schenken..... Of als algehele 'check-up'. 

Wat je beweegredenen ook zijn:

Maaike kan je simpele en toegankelijke opdrachten en oefeningen (mee)geven die de aandacht weer meer uit het hoofd en in het lijf brengt. Zij begeleidt in zeer veilige sfeer deze soms kwetsbare, authentieke en persoonlijke processen met grote mate van professionaliteit en oprechte aandacht.

"Ga voorbij het denken, voorbij het voelen, voorbij het willen en oplossen, maar ben stil en merk dan op wat het lichaam vertelt"

Heb je interesse in een coaching of een vraag stuur dan een berichtje naar puurdans@outlook.com, dan neemt Maaike contact met je op.


Puur Dans voor mensen met Dementie: 

Sinds 4 jaar verzorgt Maaike ook Puur Danslessen aan Zorgcentrum de Hoogheclock in Den Bosch. Deze groep bestaat grotendeels uit ouderen met dementie van de gesloten woonvorm. Met zeer veel plezier en enthousiasme worden de deelnemers opgehaald voor deze ontroerend mooie middag. Samenzijn, reageren op muziek, subtiele, liefdevolle onderlinge aanraking, het 'simpele' feit van echt samenzijn, oogcontact, authentieke reactie en grapjes zijn ingredienten in deze zeer bijzondere, inspirerende les. "Het echt zien en gezien worden (niet als patient, maar als mens) en oprecht contact is alles wat een mens nodig heeft." We werken en leven samen. Met wat er is.


Individuele coaching, ''Puur Contact Sessies' voor mensen met Dementie:

Ook werkt Maaike 1 op 1 met ouderen met dementie. In deze sessies wordt vanuit hetzelfde aandachtige, liefdevolle contact gewerkt. Niet vanuit de ziekte, de beperking, of de dementie maar de mensen worden aangesproken op hun mens-zijn in het moment. Er wordt zeer aandachtig dmv muziek, beweging, oogcontact en subtiel fysiek contact verdiepend samengewerkt en zelfs samen gespeeld met alles dat nog wel kan, er nog wel is aan contact. Met als resultaat dat de bewoner zichzelf ook weer even mens voelt, en gezien voelt. En dat is zo groot. Zo belangrijk. Voor ieder mens en zeker ook voor hen.

Mocht u interesse hebben in deze individuele coaching, of wilt u voor uw instantie deze sessies eens uitproberen, schroom dan niet en neem contact op via puurdans@outlook.com 

Puur Dans Voorstellingen in Zorgcentra: 

Een aantal vaste dansers van Puur Dans staan sinds kort ook in een Puur Dans Voorstelling. Een heel pure performance in het Zorgcentrum, bijvoorbeeld in het restaurant of in de huiskamer op de afdeling, waarin de toeschouwer op heel dienstbare wijze ook zelf wordt meegenomen in de dans. Met prachtige muziek, open dansers die iedereen erbij betrekken en eerlijke pure dans. De eerste voorstelling op 18 januari 2020 was magisch mooi en de 2e staat al gepland. 

Houdt voor meer informatie over deze bijzondere voorstellingen onderstaand rooster in de gaten. 

Neem contact op per mail bij interesse in zo'n unieke dansperformance in uw zorginstelling.

Projecten, samenwerkingen en doelgroepen:

Naast bovenstaande lessen, workshops, coaching en voorstellingen werkt Puur Dans ook samen met externe partners. 

Zo werkte Maaike veel samen met Theaterwerkplaats Tiuri in Breda (een werkplaats waar mensen met een verstandelijke "beperking" worden opgeleid als acteur) Hier maakte zij diverse voorstellingen (bijvoorbeeld 'Picture Perfect') in de loop der jaren waarin de aannames en vooronderstellingen die we soms hebben over deze "speciale doelgroepen" als inspiratiebron werden gebruikt, en het juist unieke talent op de voorgrond werd gezet. 

Ook Kentalis waar workshops, o.a op congressen, werden gegeven door Puur Dans aan mensen met doofblindheid: D.m.v. tast, het voelen van muziek, aanwezigheid en samenwerking werd alles mogelijk.

Vanaf 12 augustus 2020 verzorgt Maaike ook wekelijkse Yoga en Meditatie lessen bij Yoga aan de Kade in Den Bosch, zie de website voor meer info: www.yogaaandekade.nl

Puur Dans staat open voor nieuwe inspirerende ideeën, initiatieven en samenwerkingen, dus neem vooral contact op voor meer info vragen en/of overleg. 

 

  • JVH_180322_Dansmetdementerendeouderen11
  • IMG_0760


 


Rooster seizoen 2020/2021

Augustus 2020: Zomerworkshops (zie boven voor rooster)

25 t/m 28 september 2020: Puur Dans Weekend Retraite België (voor info: zie boven)


Woensdag 10:00-11:30 uur: Puur Dans Improvisatie 1 (+/- vanaf 50 jaar)

Woensdag 19:00-20:10 uur: Yoga en Meditatie bij Yoga Aan de Kade 

Donderdag: Puur Dans voor ouderen met Dementie op Zorgcentrum De Hoogheclock 

Vrijdag: Coaching op maat (+ woensdag)

Zaterdag 10:00-12:00 uur: Puur Dans Improvisatie 2 (+/- tot 50 jaar)

Zondag 10:00-11:00 uur: Moderne Dans 

Zondag 12:00-14:00 uur: Workshop Puur Dans Improvisatie: elke 1e zondag van de maand --> o.v. meer info volgt
Voor meer info over bovenstaand en/of  vragen omtrent kosten, workshops, voorstellingen of projecten:

stuur een e-mail naar puurdans@outlook.com of vul het contactformulier in op deze website.