Puur Dans

'Verbinding vanuit het hart'

Puur Dans bij Dementie

Sinds 5 jaar verzorgt Maaike Puur Dans bijeenkomsten in verzorging- en verpleeghuizen, waaronder op de Hoogheclock en Hof Van Hintham te Den Bosch. Deze groepen bestaan uit ouderen met (diepe) dementie en komen bijeen in de woonkamer van de gesloten woonvorm of in een gezamenlijke ruimte. (in Coronatijd werden deze lessen gegeven voor de ramen van de woningen, op afstand..) Met zeer veel plezier, liefde en enthousiasme worden de deelnemers opgehaald voor deze ontroerend mooie middag. Samenzijn, elkaar echt zien vanuit het hart, reageren op de passende en diverse muziek, subtiele, liefdevolle onderlinge aanraking, het 'simpele' feit van echt samenzijn, oogcontact, authentieke reactie, hartverbinding en grapjes zijn ingrediënten in deze zeer bijzondere, ontroerende bijeenkomsten. "Het echt zien en gezien worden (niet als patiënt, maar als mens) en oprecht contact vanuit het hart is alles wat een mens nodig heeft., jong of oud.." 'We dansen en werken hierin echt samen'. Met wat er is. en wat er WEL kan. Vol mogelijkheden, compassie en passie voor de medemens.

Inmiddels is er een uitbreiding naar 3 locaties; 'wat een geschenk om dit te mogen doen!' zegt Maaike..

deze prachtige blog werd geschreven n.a.v. een Puur Dans bijeenkomst voor en met ouderen met Dementie op Zorg centrum Hof Van Hintham in Den Bosch:

https://igniswebmagazine.nl/zorg/wil-je-met-mij-dansen/

In onderstaand filmpje (zie link) kun je goed zien hoeveel deze lessen met deze bijzondere doelgroep teweegbrengen..(zeker ook in Coronatijd!). -->

https://www.facebook.com/puurdans/videos/956068958313530


Puur Dansimprovisatie les

In deze dansles vertrek je vanuit dat wat in je leeft in het moment. Dit is elk moment nieuw en anders. Je geeft als het ware het lichaam toestemming om de leiding over te nemen van het hoofd. Het zonder oordeel (geen fout, goed, mooi, lelijk, lenig) of verwachting omarmen wat in het nu ontstaat (aan gedachten/emotie/beleving/beweging) en de vrijheid krijgen dit volledig te uiten via dans en beweging. En dit vervolgens in veilige sfeer mogen delen met je mededansers. Dat is wat in deze les stap voor stap wordt geleerd en gestimuleerd. Je wordt hierin zeker niet aan je lot overgelaten, je wordt stap voor stap en op speelse, laagdrempelige wijze (soms letterlijk) aan de hand meegenomen op deze reis om steeds iets meer dat 'overbodige' denken los te laten en je open te stellen voor eventuele nieuwe ervaringen en ontmoetingen. Ieder heeft hierin zijn of haar eigen proces. HIer is ook alle ruimte voor.

Dansplezier, prachtige en zeer diverse muziek, onderzoek en saamhorigheid is terugkerend recept in deze les!.

Soms werken we ook vanuit een externe inspiratiebron in deze les zoals bijvoorbeeld een beeld,  kunstwerk , tekst of muziek. Maar we werken vooral veel samen, dus het openstaan, in je eigen tempo, voor anderen en delen wat er leeft staat voorop.

Men wordt wellicht afgeschrikt door het vrije karakter van deze les: maar het is, zo blijkt vaak later, juist een vrijheid: jouw dans te mogen dansen, de zaligheid van 100% je pure zelf mogen zijn, juist in je dans, is heerlijk!

Meer in verbinding komen met jezelf en anderen via reactieve, pure beweging blijkt werkelijk waardevol. zo blijkt elke week weer..

Citaat van een deelnemer:" ik deel hier soms meer dan ik thuis doe.." 

Momenteel is er een dansimprovisatie groep op zaterdagochtend van 10:00 tot 12:00 uur
Puur Coaching

Ook kun je bij Puur Dans terecht voor Puur Dans Coaching op maat. D.m.v het eerste mailcontact is er mogelijkheid tot het delen van je wensen en stukken die je tegenkomt in je leven waar je hulp bij zoekt. Dan wordt er kennis gemaakt met een eerste coaching sessie. In deze coachings gebruiken we de wijsheid van het lichaam als tool om steeds een beetje meer de identificatie met ons denken en onze verhalen los te laten en dat wat voelbaar is (of vast zit) in het lichaam toe te laten. Dit kunnen bepaalde ervaringen, overtuigingen, oordelen of misschien spanning of angst zijn die opgeslagen liggen in het lichaam. Maaike biedt zeer nuttige, toegankelijke tools om ook thuis te oefenen en de aandacht om te buigen naar het nu.

Afhankelijk van de persoon en de hulpvraag komen verscheidende aspecten aan bod in de coaching, zoals; gesprekken, dans- en bewegingsoefeningen, muziek beleving, bewustzijnsoefeningen en zijn we soms gewoon samen stil, maar vooral wordt je ècht gezien en gehoord in je verhaal, gevoel, wens en in het nu. Elke coaching is compleet afgestemd op de persoon en vraag.

Maaike begeleidt dit zeer sensitief en kundig door een flinke dosis praktijk- en mensen kennis welke zij in de afgelopen 17 jaar heeft opgebouwd in verscheidene werkvelden.

Deze verdiepende sessies worden dus volledig afgestemd op de persoon en hulpvraag. Leer hoe je terug kunt keren naar je eigen kracht en je ware zelf,

Wat jouw beweegredenen ook zijn (overspannen, burn out, verdieping als mens, je vrijer in je lichaam willen voelen, meer contact, zelfvertrouwen of kracht), je bent oprecht meer dan welkom bij Puur Dans voor Coaching.

"Ga voorbij het denken, het verhaal, het voelen, het willen, het willen weten, het wensen en oplossen, maar ben stil en merk op dat alles er al is. In het lichaam en daarbuiten."

Heb je interesse in een coaching of een vraag hierover stuur dan een berichtje naar puurdans@outlook.com, dan neemt Maaike contact met je opPuur Dans Weekend Retraite

(Half)jaarlijks organiseert Puur Dans een lange Weekend retraite in Lanye, net over de grens in België. We overnachten op een prachtige, sfeervolle locatie aan de Maas; een ruim woonhuis in de natuur waar je je direct thuis voelt. In deze retraite wordt Meditatie, Yoga en Puur Dans aangeboden; elke dag begint met meditatie, daarna volgt een yogales en in de namiddag is er een lange dansles. Deze 3 facetten vullen elkaar op zeer inspirerende wijze aan zo bleek in eerdere edities. In dit weekend kun je even helemaal tot rust komen, leer je jezelf op nieuwe wijze kennen en maak je dieper contact met de stilte in jezelf en de zeggingskracht van het lichaam. Ook leer je op nieuwe, inspirerende wijze contact maken met anderen. Het is steeds opnieuw een prachtig en magisch weekend waarin alles gedeeld mag worden, gevuld met stilte, rust, ontspanning, yoga, meditatie, dans, lekker vegetarisch eten en krachtige saamhorigheid. Je bent er echt even helemaal uit, een groter cadeau kun je jezelf niet geven..

Neem een kijkje op deze site voor een impressie van de locatie: Maastricht plekje aan de Maas B&B Mamma La Terre - Huizen te Huur in Visé, Wallonie, België (airbnb.nl)


Puur Contact Sessies bij Dementie:

Ook danst Maaike 1 op 1 samen met mensen met dementie (dit kan ook thuis of op locatie). In deze sessies wordt vanuit hetzelfde aandachtige, liefdevolle contact gewerkt. Niet vanuit de ziekte, de beperking, of de dementie maar de mensen worden aangesproken op hun mens-zijn in het moment. Er wordt zeer aandachtig dmv muziek, dans, beweging, oogcontact en subtiel fysiek contact verdiepend samengewerkt en zelfs samen gespeeld met alles dat nog wèl kan en ontstaat van moment tot moment. Afgestemde, persoonlijke aandacht en afgestemde muziek spelen hierbij een belangrijke rol. Met als resultaat dat de cliënt zichzelf ook weer even mens voelt, blij, gezien en gehoord En dat is zo groot. Zo belangrijk. Voor ieder mens en zeker ook voor hen die dementerend zijn..

Mocht u interesse hebben hierin, of wilt u voor uw instantie of familielid meer informatie, schroom dan niet en neem contact op via puurdans@outlook.com 
Puur Dans Voorstellingen in Zorgcentra: 

Een aantal vaste dansers van de Dansimprovisatie les staan in een interactieve Dansvoorstelling. Een pure performance in het Zorgcentrum, bijvoorbeeld in het restaurant of in de huiskamer op de afdeling, waarin iedereen welkom is: zowel mantelzorgers, als zorgmedewerkers, als bewoners. Naast een prachtig ontroerende voorstelling wordt de toeschouwer op heel dienstbare wijze ook zelf meegenomen in de dans (geheel op vrijwillige basis, niks moet). Met prachtige muziek, open dansers die iedereen erbij betrekken en eerlijke pure dans. De eerste voorstelling in 2020 was magisch mooi en de 2e voor 2021 staat al gepland. 

Wilt u voor uw instantie deze voorstelling boeken of wilt u eerst wat meer informatie, schroom niet en neem contact op via puurdans@outlook.com

Voor een impressie zie: (2) Facebook


Projecten, samenwerkingen en doelgroepen:

Naast bovenstaande werkt Puur Dans ook graag samen met externe partners. 

Zo werkte Maaike veel samen met Theaterwerkplaats Tiuri in Breda (een werkplaats waar mensen met een verstandelijke "beperking" worden opgeleid als acteur) Hier maakte zij o.a. diverse sfeervolle voorstellingen (bijvoorbeeld 'Picture Perfect' en 'limited edition') en gaf zij lessen.

Ook Kentalis was een fijne partner waar Maaike diverse workshops aanbood aan mensen met doofblindheid: D.m.v. tast, het voelen van muziek, aanwezigheid van elkaar en samenwerking werd alles mogelijk.

Vanaf 2020 verzorgt Maaike ook wekelijkse Yoga en Meditatie lessen bij Yoga aan de Kade in Den Bosch, zie de website voor meer info: www.yogaaandekade.nl

Puur Dans staat open voor nieuwe inspirerende ideeën, initiatieven en samenwerkingen, dus neem vooral contact op voor meer info, vragen of sparren.. 

workshop doofblindheid

 


 

voorstelling theaterwerkplaats tiuri
Rooster seizoen 2021/2022

Maandag: geen lessen

Dinsdag: Coaching / nieuwe projecten...

Woensdag: Coaching / Yoga en Meditatie Yoga aan de Kade Den Bosch (19:00-20:10 uur)  https://www.yogaaandekade.nl

Donderdag: Puur Dans in verpleeghuis Dommelhoef in Eindhoven / Dans bij Dementie op De Hoogheclock Den Bosch (15:00-16:00 uur)

Vrijdag: Coaching / Dans bij Dementie op Hof van Hintham Den Bosch (14:30-15:30 uur)

Zaterdag: Dansimprovisatie les (10:00-12:00 uur)

Zondag: geen lessen

Voor verdere (nieuwe) specificatie omtrent lesrooster of aanvraag danslessen neem even contact op per mail.


Er is in Coronatijd ook een prachtige dansfilm gemaakt voor allen die in deze tijd wat extra liefde en steun kunnen gebruiken -->

https://www.youtube.com/watch?v=-bD4aoF217Q&t=9s Voor meer info over bovenstaande:

stuur een e-mail naar puurdans@outlook.com of vul het contactformulier in op de website.