Puur Dans

'Verbinding vanuit het hart'

Puur Dans bij Dementie en Nah

Sinds 8 jaar verzorgt Maaike Ebben Puur Dans bijeenkomsten in verzorg- en verpleeghuizen door het hele land. Deze groepen bestaan uit mensen met dementie en mensen met nah (niet aangeboren hersenletsel) en komen bijeen in de woonkamer van de gesloten woonvorm of in een gezamenlijke prikkelarme ruimte. (in Coronatijd werden deze lessen ook gegeven via de ramen van de woningen) Met zeer veel plezier, liefde en enthousiasme worden de deelnemers opgehaald voor dit ontroerend mooi samenzijn . Elkaar echt zien, horen, contact vanuit het hart, authentiek mogen reageren op de passende en diverse, herkenbare muziek. Subtiele, liefdevolle verbinding, het 'simpele' feit van echt samenzijn, aanraking, oogcontact, hartverbinding en grapjes. Dit zijn ingrediënten van deze zeer bijzondere, ontroerende bijeenkomsten. "Het echt zien en gezien worden, niet als patiënt, maar als mens, en oprecht contact van hart tot hart is alles wat een mens nodig heeft., jong of oud.." 'We dansen en werken hierin echt samen, het is een wederkerigheid, een open samenwerking'. We dansen met wat er is. en wat wèl kan. Vol mogelijkheden, compassie, liefde en in waarachtige ontmoeting.

deze prachtige blog werd geschreven n.a.v. een Puur Dans bijeenkomst voor en met ouderen met Dementie in Den Bosch:

https://igniswebmagazine.nl/zorg/wil-je-met-mij-dansen/ 

In onderstaande filmpjes kun je goed zien hoeveel deze bijeenkomsten met deze bijzondere doelgroep steeds weer teweegbrengen:

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7153760357210042369/

https://www.facebook.com/puurdans/videos/956068958313530


Puur Dansimprovisatie

In deze dansochtend vertrek je vanuit dat wat in je leeft in het moment. Dit is elk moment nieuw en anders. Je geeft als het ware het lichaam toestemming om de leiding over te nemen van het hoofd. Het zonder oordeel (geen fout, goed, mooi, lelijk, lenig) of verwachting omarmen wat in het nu ontstaat (aan gedachten/emotie/beleving/beweging) en de vrijheid krijgen dit volledig te uiten via dans en beweging. En dit vervolgens in veilige sfeer mogen delen met je mededansers. Dat is wat in deze ochtend stap voor stap wordt geleerd en gestimuleerd. Je wordt hierin zeker niet aan je lot overgelaten, je wordt stap voor stap en op speelse, laagdrempelige wijze (soms letterlijk) aan de hand meegenomen op deze reis om steeds iets meer dat 'overbodige' denken los te laten en je open te stellen voor eventuele nieuwe ervaringen en ontmoetingen. Ieder heeft hierin zijn of haar eigen proces. Hier is ook alle ruimte voor.

Dansplezier, prachtige en zeer diverse muziek, onderzoek en saamhorigheid is terugkerend recept in deze ochtend.

Soms werken we ook vanuit een externe inspiratiebron zoals bijvoorbeeld een beeld,  kunstwerk , tekst of muziek. Maar we werken vooral veel samen, dus het openstaan, in je eigen tempo, voor anderen en delen wat er leeft staat voorop.

Men wordt wellicht afgeschrikt door het vrije karakter: maar het is, blijkt vaak later, juist een vrijheid: jouw dans te mogen dansen, de zaligheid van 100% je pure zelf mogen zijn, juist in je dans, is heerlijk!

Meer in verbinding komen met jezelf en anderen via reactieve, pure beweging blijkt werkelijk waardevol. zo blijkt elke week weer..

Citaat van een deelnemer:" ik deel hier soms meer dan ik thuis doe.." 

Momenteel is er een Groep op vrijdag van 16:30-18:30 uurPuur Coaching

Ook kun je bij Puur Dans terecht voor Puur Dans Coaching op maat. D.m.v het eerste mailcontact is er mogelijkheid tot het delen van je wensen en stukken die je tegenkomt in je leven waar je hulp bij zoekt. Dan wordt er kennis gemaakt dmv een eerste coaching sessie/intake. In deze coachings gebruiken we de wijsheid van het lichaam als tool om steeds een beetje meer de identificatie met ons denken en onze verhalen los te laten en dat wat voelbaar is (of vast zit) in het lichaam toe te laten. Dit kunnen bepaalde ervaringen, overtuigingen, oordelen of misschien spanning of angst zijn die opgeslagen liggen in het lichaam. Maaike biedt zeer nuttige, toegankelijke tools om ook thuis te oefenen en de aandacht om te buigen naar het hier en nu.

Afhankelijk van de persoon en de hulpvraag komen verscheidende aspecten aan bod in de coaching, zoals; gesprekken, dans- en bewegingsoefeningen, muziek beleving, bewustzijnsoefeningen en zijn we soms gewoon samen stil, maar vooral wordt je ècht gezien en gehoord in je verhaal, gevoel, wens en in het nu. Elke coaching is compleet afgestemd op de persoon en vraag.

Maaike begeleidt dit zeer sensitief en kundig door een flinke dosis praktijk- en mensen kennis welke zij in de afgelopen 20 jaar heeft opgebouwd in verscheidene werkvelden.

Deze verdiepende sessies worden dus volledig afgestemd op de persoon en hulpvraag. Leer hoe je terug kunt keren naar je eigen kracht en je ware zelf,

Wat jouw beweegredenen ook zijn (overspannen, burn out, verdieping als mens, je vrijer in je lichaam willen voelen, meer contact, zelfvertrouwen of kracht), je bent meer dan welkom bij Puur Dans voor Coaching.

"Ga voorbij het denken, het verhaal, het voelen, het willen weten, begrijpen, wensen en oplossen; ben stil en merk op dat alles er al is. In het lichaam en daarbuiten."Puur Dans Weekend Retraite

Jaarlijks organiseert Puur Dans een lange Weekend retraite in Lanye, net over de grens in België. We overnachten op een prachtige, sfeervolle locatie aan de Maas; een ruim woonhuis in de natuur waar je je direct thuis voelt. In deze retraite wordt Meditatie, Yoga en Puur Dans aangeboden; elke dag begint met meditatie, daarna volgt een yogales en in de namiddag is er een lange dansles. Deze 3 facetten vullen elkaar op zeer inspirerende wijze aan zo bleek in eerdere edities. In dit weekend kun je even helemaal tot rust komen, leer je jezelf op nieuwe wijze kennen en maak je dieper contact met de stilte in jezelf en de zeggingskracht van het lichaam. Ook leer je op nieuwe, inspirerende wijze contact maken met anderen. Het is steeds opnieuw een prachtig en magisch weekend waarin alles gedeeld mag worden, gevuld met stilte, rust, ontspanning, yoga, meditatie, dans, lekker vegetarisch eten en krachtige saamhorigheid. Je bent er echt even helemaal uit, een groter cadeau kun je jezelf niet geven..

Neem een kijkje op deze site voor een impressie van de locatie: Maastricht plekje aan de Maas B&B Mamma La Terre - Huizen te Huur in Visé, Wallonie, België (airbnb.nl)


Puur Dans 1 op 1 bij Dementie en nah

Ook danst Maaike 1 op 1 samen met mensen met dementie en n.a.h. Dit kan thuis of op locatie. In deze sessies wordt vanuit datzelfde aandachtige, verdiepende en liefdevolle contact gewerkt. Niet vanuit de beperking of dementie maar de mensen worden aangesproken op hun mens-zijn in het moment. Er wordt zeer aandachtig dmv muziek, dans, beweging, oogcontact, goed luisteren en fysiek contact verdiepend samengewerkt en zelfs samen gespeeld. Met alles dat mag ontstaan van moment tot moment in het nu. Afgestemde, persoonlijke aandacht alsmede afgestemde muziek spelen hierbij een belangrijke rol. Met als resultaat dat de mens zichzelf voelt, mag delen, blijdschap mag ontstaan, gezien en gehoord wordt. En dat is zo groot: Ineens weer dat moment van scherpte dat plots ontstaat, of dat verhaal van vroeger dat opkomt, of die herkenning door dat ene liedje...of juist die liefdevolle aanraking.

Prachtig is die zingeving, zo waardevol. Voor ieder mens en zeker ook voor de mens met dementie of nah.


 Voor meer info over bovenstaande en vragen:

stuur een e-mail naar puurdans@outlook.com of vul het contactformulier in op de website.